Projects / Willoughby

JDW Construction recently completed stage one, the full renovation, restoration and extension of a 1914 federation home in Willoughby and the stage two of the works in the rear yard. Stage one of the works involved the transformation of the existing front of the house from the federation era to the Victorian era and the extension of the house to the rear yard and side. Stage two involved the addition of a Pool and a freestanding pool house/pump room to the rear yard.
Stage One
The renovation, restoration and extension to an existing 1914 federation home in Willoughby. The property was in a dilapidated state and the site was over grown with vegetation and had a number of outhouses in the rear yard. The site had good access with a wide drive down the northern side of the property and rear lane access.
Restoration
– Restoration of the original front four rooms of the house inside and out. The restoration works involved, replacement of all the window and door heads from timber to gal/concrete lintels, removal of wall paper, repair of double hung windows, reversing the swing of the internal doors, restoration of the ceilings and cornices, blocking up the existing arch way to create two rooms, new plate rails to match existing, restoration of the fireplaces and chimneys, the installation front bay window decorate moldings, the alteration to the gable roof line and the addition of a turret type roof, restoration of the stone foundations of the house.
Extension
– The house was extended out from the original front rooms to the west and to the northern side with the use a suspended concrete on dwarf walls, brick veneer wall construction, truss roof frame and Boral terracotta shingles. The extension comprises of an en-suite and walk in robe to the master bed, a new main bathroom, new modern kitchen living dining area leading onto the rear timber deck, to the northern side a new study, laundry bathroom and store room were added leading into the attached carport. . The incorporation of a new archway in the hall at the junction of the extension provides a seamless junction of the new and old. The floors of the original house (Tasmanian huon pine floors) were stained with a dark walnut/black stain. The extension floors were solid black butt floors laid in the opposite direction with the same walnut/black stain. This gives the house continuity and a seamless flow from old to new.
– The extension maintained the high ceilings, skirting’s and cornices of the original house with the incorporation of generous sky windows, ducted air-conditioning, bi-fold doors and windows.
– There are also multiple shading solutions to the western face of the extension with the uses of a vertical bling, sliding louvered shutters and two retractable awnings.
Exterior and landscaping
– The exterior of the house had original red brick and tuck pointing with was very dilapidated. The house has been rendered and a block pattern has been used to define the walls and give a Victorian character. Decorative castings have been used on the front bay windows to give the house a beautiful Victorian feel. The use of Ogee profile gutters combined with terracotta shingles give the look of the era with the modern twist.
– The front fence was also altered to allow for arrow head style metal panels with large arched automatic gates. Granite cobble stone with a modern edge were laid over the new concrete drive and entry paths.
– Garden walls were constructed in the front yard and standard roses and hedges were used to give a formal looking garden. The land has a slight slope as its on top of a hill and required retaining walls to the north, west and part of the south boundary. A split face block was used to give a stone wall look. The rear yard was leveled and turfed in preparation for stage two.
– The carport was given a large high opening and is attached to the building, its set back from the front building line to give the house a grand feel and create the illusion of space.

Stage two
New pool, pool room and landscaping to the rear yard
Pool
– The pool was constructed by Crystal Pools including the installation of the waterline tiles, pool lining and pool equipment.
– JDW carried out all the sandstone copping and paving surrounds.
– Frameless glass fencing
– Electrical works
Pool room and landscaping
– The pool room is a free standing building on the northern boundary incorporating a pump room, bathroom, and kitchenette and lounge room.
– The build concept was to create a space for relaxation and to draw you into the back yard. The building style was kept in line with the main house, using bi-fold doors and block pattern finish on the external walls.
– The use of sandstone paving as the floor coverings brings the outside into the space giving the room a warm cabana feel.

Pool – The pool was constructed by Crystal Pools including the installation of the waterline tiles, pool lining and pool equipment.
– JDW carried out all the sandstone copping and paving surrounds.
– Frameless glass fencing